Dé schrijfwedstrijd van de leden van NDP Nieuwsmedia

Özcan Akyol

Juryvoorzitter

Over Özcan

Özcan Akyol - juryvoorzitter- is schrijver, columnist en programmamaker.

In 2011 brak Özcan - beter bekend als Eus - door met zijn debuutroman Eus waarna zijn carrière een vlucht heeft genomen. Naast zijn literaire werk is hij columnist voor Algemeen Dagblad en zeven regionale dagbladen, VARAgids en Helden.

Schrijftips

 • Zorg ervoor dat je je boodschap in 1 zin kunt samenvatten, dan is ‘ie goed.
 • Gebruik geen moeilijke woorden, schrijf vanuit je hart, dan begrijpt iedereen het.
 • Zorg voor voldoende argumenten. Eigenlijk moet elke zin raak zijn.

Floor Bremer

Over Floor

Mijn naam Floor Bremer. Ik werk in Den Haag als politiek verslaggever voor het RTL Nieuws. Ook schuif ik soms aan bij talkshows om iets te vertellen over wat er die dag is gebeurd in Den Haag. Hiervoor heb ik in New York gewoond en gewerkt als journalist en heb ik gewerkt als verslaggever bij de radio

Als jurylid vind ik het vooral belangrijk dat iets helder en duidelijk is opgeschreven zodat iedereen het begrijpt.

Schrijftips

 • Zorg dat je je lezer meteen meeneemt in het verhaal. Dus begin met een voorbeeld, een gesprekje, of een hele goede mooie eerste zin. 
 • Je wilt natuurlijk dat iemand tot het einde door blijft lezen, dus zorg voor duidelijke alinea’s en niet al te lange zinnen. Vaak helpt het om het even hardop voor te lezen voor jezelf. 
 • Wat een verhaal ook extra goed kan maken is als je aan het einde nog even terugkomt op iets waarmee je het verhaal begon. 

Wouter de Winther

Over Wouter

Ik ben Wouter de Winther, politiek commentator van De Telegraaf. Ik praat regelmatig mee over de actualiteit bij televisieprogramma's als Goedemorgen Nederland en Jinek. Daarnaast bespreek ik samen met Pim Sedee het laatste nieuws uit Den Haag ook in mijn podcast 'Afhameren met Wouter de Winther'. 

Schrijftips 

 • Ik ga extra letten op argumentatie en inleiding. Iedereen heeft meningen over van alles en nog wat, maar juist in de onderbouwing van die mening is de overtuigingskracht verankerd.
 • Wie er in slaagt om de lezer in de eerste zinnen van zijn of haar stuk aan zich weet te binden, verleidt de lezer tot extra interesse.
 • Helder taalgebruik is aan te bevelen.

Hella Hueck

Over Hella

Mijn naam is Hella Hueck, ik heb heel lang als verslaggever voor RTL Nieuws gewerkt en nu werk ik voor het Financiële Dagblad. Ik ga er extra op letten hoe je beschrijft waarom je iets vindt. Natuurlijk mag je zeggen dat je iets stom, belachelijk of juist goed vindt. Maar wat voor redenen heb je daarvoor?

Schrijftips

 • Zoek een onderwerp waar je zelf echt wat mee hebt.
 • Denk goed na wat je wilt overbrengen. Als mensen je brief gelezen hebben, wat moeten ze dan onthouden van je verhaal?
 • Wees scherp en duidelijk, maar zonder te schelden of anderen af te branden op uiterlijk etc.

Schreef jij een brief? Dan wordt deze gelezen en beoordeeld door een team van ervaren journalisten; zij selecteren welke brieven geschikt zijn voor publicatie en stellen daarnaast een top drie samen. De schrijver van de állerbeste brief wordt namens de jury uitgeroepen tot de winnaar van de Nieuws in de klas Award 2022. Weten wat je kunt winnen? Klik dan hier