Brieven insturen kon tot en met 25 september 2023. 

Lees hier de krant KLASSE(N)! met de beste brieven van de schrijfwedstrijd 2023

Nieuws In De Klas Krant KLASSE N Van De Schrijfwedstrijd 2023
PDF – 18,4 MB

"Het bedenken van een onderwerp was best lastig."

Ani Grigorian is nog steeds enthousiast over de deelname van haar leerlingen aan de schrijfwedstrijd van Nieuws in de klas vorig jaar. De betrokken docent stimuleert haar leerlingen al jaren om hun mening op te schrijven. Maar toen ze vorig jaar hoorde dat er via Nieuws in de klas een kans was dat brieven ook echt in de krant terecht kwamen zette ze alles op alles om leerlingen aan het schrijven te krijgen. Met een verrassend resultaat.  Wat deed je besluiten jouw leerlingen mee te laten doen aan de Nieuws in de klas schrijfwedstrijd? 

Lees meer »

Jouw brief in de krant; zo zag dat eruit

Jouw brief in de krant, dat is de premisse van de Nieuws in de klas schrijfwedstrijd. Vorig jaar verschenen in maar liefst negentien nieuwstitels opiniestukken van jongeren. Benieuwd hoe dat eruitzag? Hieronder vind je een kleine impressie.

Lees meer »

Juryvoorzitter roept leerlingen op mee te doen

Het belang van schrijven om gehoord te worden is cruciaal, vooral voor jongeren. Monique Snoeijen, adjunct-hoofdredacteur van NRC Media en juryvoorzitter van de Nieuws in de klas Schrijfwedstrijd 2023, benadrukt het gebrek aan jongeren op opiniepagina's: "Waar zijn de jongeren op de opiniepagina’s? Brievenschrijvers zijn meestal mannen op leeftijd. Om de samenleving te kunnen begrijpen, willen we de mening van leerlingen niet missen." 

Lees meer »

Schrijfwedstrijd Nieuws in de klas weer van start!

Achter de schermen is er al lang aan gewerkt, maar vanaf vandaag is het dan eindelijk zover! Samen met toonaangevende journalisten en nieuwstitels organiseert Nieuws in de klas voor de tweede keer een Schrijfwedstrijd. Dit jaar in aanloop naar de verkiezingen. Wat houdt jongeren bezig, wat willen ze veranderd zien? Via een downloadbaar lespakket is het mogelijk om te leren hoe je je mening het best verwoordt, en hoe je je brief in de krant krijgt. Want een brief in de krant heeft veel invloed! Op deze site vind je alle informatie om mee te doen. Heb je nog vragen over je deelname, of hoe je als klas of school mee kan doen, mail dan vooral naar info@nieuwsindeklas.nl

Lees meer »

Weet wat er speelt

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door middel van de deelnemende nieuwstitels


Poll: Wat is jouw meest gebruikte nieuwsbron?

Juryvoorzitter Monique Snoeijen, adjunct-hoofdredacteur NRC

"Waar zijn de jongeren op de opiniepagina’s? Brievenschrijvers zijn meestal mannen op leeftijd. Om de samenleving te kunnen begrijpen, willen we de mening van leerlingen niet missen."


Nieuws in de klas organiseerde in aanloop naar de verkiezingen ook dit jaar een bijzondere schrijfwedstrijd.


In deze competitie, waaraan prominente journalisten en nieuwstitels hun medewerking verleenden, werden leerlingen uitgedaagd: wie schrijft de meest overtuigende, best onderbouwde of scherpste opinie over een actueel maatschappelijk onderwerp? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of de CO2-problematiek, AI of gender-issues, alle meningen waren welkom. 

Wie schrijft de meest overtuigende, best onderbouwde of scherpste opinie over een maatschappelijk onderwerp dat nu speelt?


Daarmee daagt Nieuws in de klas jongeren uit om een eigen visie op maatschappelijke ontwikkelingen te formuleren. De meest inspirerende brieven worden in aanloop naar de verkiezingen daadwerkelijk gepubliceerd in een landelijke of regionale nieuwstitel en een prominente jury kiest een winnaar. 

Deze wedstrijd is een initiatief van NDP Nieuwsmedia en wordt mede mogelijk gemaakt door medewerking van een groot aantal kranten waaronder AD, BN de Stem, Brabants Dagblad, De Gelderlander, De Limburger, De Stentor, De Telegraaf, Eindhovens Dagblad, Friesch Dagblad, Het Financieele Dagblad, Nederlands Dagblad, NRC, PZC, Reformatorisch Dagblad, Trouw, Tubantia en de Volkskrant.




De Nieuws in de klas schrijfwedstrijd


Op de redactie


Schrijftips