"Het bedenken van een onderwerp was best lastig."

Ani Grigorian is nog steeds enthousiast over de deelname van haar leerlingen aan de schrijfwedstrijd van Nieuws in de klas vorig jaar. De betrokken docent stimuleert haar leerlingen al jaren om hun mening op te schrijven. Maar toen ze vorig jaar hoorde dat er via Nieuws in de klas een kans was dat brieven ook echt in de krant terecht kwamen zette ze alles op alles om leerlingen aan het schrijven te krijgen. Met een verrassend resultaat.  

Wat deed je besluiten jouw leerlingen mee te laten doen aan de Nieuws in de klas schrijfwedstrijd? 

Ik heb mijn leerlingen vaker een opdracht gegeven om een opinieartikel voor een krant te schrijven en deze op te sturen. Toen ik over jullie wedstrijd las, was ik meteen enthousiast, want nu konden zij naast een bonuspunt, plaatsing in een landelijke of regionale nieuwstitel ook een leuke prijs winnen.

Lastig om een onderwerp te bedenken
We hebben het samen gehad over onderwerpen waar ze echt boos of verontwaardigd over waren. Thuis hebben ze ook veel gesproken over een mogelijk onderwerp. We hebben gekeken naar verschillende opiniestukken en aandacht besteed aan verschillende schrijfstijlen. Het blijven leerlingen, dus echt enthousiast over de deelname waren ze niet. Het bedenken van een onderwerp was best lastig voor de meesten. 


Eén van jouw leerlingen heeft de schrijfwedstrijd uiteindelijk gewonnen. Wat vond je daarvan?

Na lang beraad had de jury gekozen. Één van mijn leerlingen, de toen 17-jarige Guus Philipse had met haar brief over woningnood de Nieuws in de klas Award '22 gewonnen. Fantastisch. Ze verscheen met haar brief 'Woningen zijn in trek, maar starters zijn in nood" in het AD. Ze beschreef daarin haar angst zelf nooit een huis te krijgen. Een maatschappelijk relevant verhaal.

Rondleiding
Naast de plaatsing in de krant kregen we met de gehele klas een rondleiding bij het AD. We hadden een fantastische begeleider en het bezoek was ontzettend leuk.

 

En, gaan jouw klassen dit jaar weer aan de wedstrijd meedoen?

Daar ga ik zeker mijn best voor doen!

 

Ani Grigorian geeft les op het Bonaventuralyceum in Leiden. Ze geeft maatschappijleer en maatschappijwetenschappen. Vorig jaar deed ze met haar klas mee aan de Nieuws in de klas schrijfwedstrijd.


“We hebben het samen over onderwerpen gehad waar ze echt boos of verontwaardigd over waren.”