Scholier Madelief Vissers (16) wint schrijfwedstrijd Nieuws in de klas met haar brief ‘De mentale stoornissen trend’


Schrijfwedstrijd levert kleurrijk beeld op van wat jongeren bezighoudt


Of het nu gaat over het klimaat, de oorlog in Oekraïne, het telefoonverbod op scholen of de ongezonde gewoonte van vapen, bij Nieuws in de klas horen we graag wat jongeren te zeggen hebben over maatschappelijke vraagstukken. Daarom besloten we jongeren uit te dagen een brief te schrijven over nieuws dat hen raakt. En dan niet als oefening, maar om met hun brief in de krant te komen.

In totaal hebben we meer dan 520 mooie inzendingen uit het hele land mogen ontvangen. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, het gevaar van de wolf, voetballers die naar Saudi-Arabië vertrekken, duur openbaar vervoer, racisme op school, het aantal onderwerpen was groot en divers. Geschreven met passie, pit en humor. Soms waren brieven boos, soms ontroerend.

De beste brieven worden deze week (3 oktober tot en met 7 oktober) gepubliceerd in échte dagbladen.


Sau Ling Law, 18 jaar


Het brons gaat naar Mila Stuve (15) van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden, met de brief ‘Ik draag wat ik wil’. Deze brief bevat een krachtige boodschap. De schrijver benoemt een maatschappelijk probleem vanuit haar eigen ervaring en emoties. Ze maakt haar punt door middel van ijzersterke voorbeelden uit haar eigen leven, en beschrijft een onbegrijpelijke gewaarwording die ze al vanaf haar twaalfde doorloopt. Ze spreekt haar eigen omgeving aan en de lezer. En dat doet ze op een succesvolle manier, want de jury krabde zich ook achter de oren hoe zij zelf omgaan met dit soort situaties.

De 16 jarige Madelief Vissers is de winnaar van de Nieuws in de klas Award 2023! In haar brief, met als titel: “De mentale stoornissen trend”, beschrijft zij hoe sociale media het normaal heeft gemaakt om te praten over mentale stoornissen, wat kan leiden tot misverstanden, competitie om wie het 'ergst' lijdt, en zelfs tot jongeren die ten onrechte denken dat ze dergelijke stoornissen hebben. Madelief heeft een overtuigend stuk geschreven over een probleem dat onbekend was bij de jury. De oplossing die zij aandraagt is interessant, en getuigt van veel inzicht in haar leeftijdsgenoten en de bredere samenleving. Ze houdt het persoonlijk en dicht bij zichzelf, maar slaagt er tegelijkertijd in om uit te zoomen en haar uiterst originele punt goed te beargumenteren.

 

Winnaar Madelief Vissers, 16 jaar 


De motivatie om mee te doen blijkt vaak heel persoonlijk. Sau Ling Law (18) zit op het Rietveld Lyceum in Doetinchem en wint de 2e prijs met de brief ‘Poepchinees, dat mag je niet meer zeggen, toch?’. De brief maakte de jury stil en zette hen aan het denken. De tekst trekt de lezer mee in het serieuze probleem van racisme tegen mensen van Aziatische afkomst. De brief is zeer persoonlijk en gebaseerd op de eigen ervaringen en gevoelswereld van de schrijver. Maar het is ook gelukt om het naar een hoger, meer algemeen niveau te tillen, en daarmee de lezer en Nederland een spiegel voor te houden van hoe hiermee om te gaan. Een uitstekend betoog.


Mila Stuve, 15 jaar